Založ si blog

Erb zemianskeho rodu Bárczay

 

Bárczayovci dostali armáles i právo užívať erb od panovníka Žigmunda 10. februára 1421.

Udelený erb tvorí doľava naklonený modrý štít ,v ktorom zo zlatej koruny vyrastá červenoodený mládenec s čiernym baretom na hlave. Vpredu čiapku zdobia štyri zlaté gombíky. Ľavou pozdvihnutou rukou drží nad hlavou paroh , ktorý nahrádza jeho pravú ruku. Klenotom je figúra zo štítu. Prikrývadlá sú modro-červené / neheraldické, ale treba ich rešpektovať /.

Okrem jednej výnimky z prvej polovice 19.storočia, všetci členovia rodu nepretržite používali presne takú podobu erbu, akú potvrdil panovník Žigmund v roku 1421.

Variant erbu z 30.rokov 19. storočia je záhadný, pretože nie je iba nepochopením pôvodného erbu,ale má celkom odlišný obsah. V štíte na pažiti stojí husár, ktorý oboma rukami drží nad hlavou zelenú vetvičku.

V erbe zemianskej rodiny Bárczay je ale od jeho udelenia v roku 1421 až doposiaľ symbolicky zobrazený poľovník.

Na priloženej fotografií zadnej časti budovy bárczayovského kaštieľa po rekonštrukcií, teraz už v súkromnom vlastníctve nových vlastníkov je tiež vyobrazený erb slávneho rodu pôvodných vlastníkov Bárzayovcov. Na zemianskej berzeviczyiovskej  kúrií, teraz tiež už vo vlastníctve nových majiteľov sa nachádza v severnej časti vpredu na kúrií erb rodu Bárczay v nadživotnej veľkosti z hnedého mramoru.

Fotografiu tohto vyhotovenia erbu sa mi zatiaľ nepodarilo zabezpečiť.

Vo farebnom prevedení erb zemianskej rodiny Bárczay vyzerá takto :

 

 

 

Kŕmidlá už prijímajú prvých hostí

13.12.2022

Výdatné sneženie spôsobilo vážne problémy najmä v doprave. Dlhodobé suchá v našom regióne preto prvý a výdatný sneh trochu prekvapil. Na druhej strane vtáky našich záhrad tento problém veľmi neprekvapil. V tomto zimnom období čakajú, ale aj našu pomoc v oblasti prikrmovania, keď im túto možnosť príroda obmedzila. Preto nás vtáky našich záhrad [...]

Dnes si spomíname na biskupa Štefana Moysesa

24.10.2022

Pred dvesto dvadsiatimi piatimi rokmi sa narodil rímskokatolícky biskup Štefan Moyses . Žil v období od 24.10. 1797 do 5.7. 1869. Do slovenského národného života zasiahol v roku 1861, keď sa postavil na čelo slovenských vyslancov a osobne odovzdal panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Memorandum slovenského národa. Na prvom valnom zhromaždení Matice [...]

Nezabúdajme na svojich slávnych rodákov

16.09.2022

17.mája 2022 v Kultúrno –vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach na Pribinovej ul. 1 sa uskutočnilo podujatie pri príležitosti 100. výročia narodenia JUDr. Michala Potemru, CSc. / 1922 – 2022 /. Na priloženej fotografií je však budova ŠVK v Košiciach na Hlavnej ulici. Tento významný biblograf, historik, zakladateľ retrospektívnej bibliografie, [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ladislav Falat

Bádateľ fakt súčasných i minulých

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 188546x
Priemerná čítanosť článkov: 10475x

Autor blogu

Kategórie