Tajomstvo na severe obvodu Barce

23. mája 2017, Ladislav Falat, Nezaradené

 

V listine jágerskej kapituly z roku 1230, viac známej ako lubinská listina je dôkaz prvej písomnej zmienky o Košiciach

ako “ Villa Cassa “   / villa -dedina /. Táto listina pochádza z archívu mocného rodu Bárczayovcov. Originál je uložený v Slovenskom národnom archíve v Bratislave.

V severnej lokalite dnešnej mestskej časti Košice – Barca sa v uvedenej listine týkajúcej predaja čiastky zeme Libona uvádza pri opise hraníc odpredávanej čiastky v susedstve pôvodnej obce Barce  / medzi Barcou a Košicami / aj terra Keseru, ale tento miestny názov sa už v nijakej inej listine nespomína.

Bol to prechodný názov podľa vtedajšieho majiteľa tejto zeme. Názov pochádza od jeho osobného mena, ktoré sa uvádza aj v ďalších listinách ako Kesseru /v r.1138 /, Kesereu / v r. 1211 a 1228 / a Keserew / v r. 1294 /. Ide tu pravdepodobne o meno maďarského pôvodu, čo inak nasvedčuje, že takí jednotlivci sa dostávali do oblasti Košíc už aj pred tatárskym vpádom.

Táto lokalita v novšej dobe bola osídlená od roku 1909 a v súčasnosti tvorí územie miestnej časti Nový jarek.

V severozápadnej časti obvodu v susedstve mestských častí Luník IX a Juh sa nachádza chotár osady Červený Rak, ktorý bol dokumentovaný aj na špeciálnej mape Vojenského ústavu v Prahe medzi vtedajšími obcami Myslava a Barca.

V najstarších dochovaných dokladoch z XIII. a  XIV. storočia sa toto územie uvádza ako neskôr vyhynutá dedina Gord, ktorá ležala v blízkosti cesty vedúcej z Košíc do Veľkej Idy a Moldavy nad Bodvou.

V publikácií Branislava Varsika z roku 1964   „ Osídlenie košickej kotliny I. „ sú uvedené ohľadom tejto vyhynutej dediny aj ďalšie a podrobnejšie informácie.

Uvedené skutočnosti dokazujú, že aj severná oblasť terajšej mestskej časti Košice – Barca bola podobne ako Košice a Barca osídlená v podobnom období  napriek tomu, že bola  potom dlhú dobu v zabudnutí verejnosti.