Erb zemianskeho rodu Bárczay

14. júna 2018, Ladislav Falat, Nezaradené

 

Bárczayovci dostali armáles i právo užívať erb od panovníka Žigmunda 10. februára 1421.

Udelený erb tvorí doľava naklonený modrý štít ,v ktorom zo zlatej koruny vyrastá červenoodený mládenec s čiernym baretom na hlave. Vpredu čiapku zdobia štyri zlaté gombíky. Ľavou pozdvihnutou rukou drží nad hlavou paroh , ktorý nahrádza jeho pravú ruku. Klenotom je figúra zo štítu. Prikrývadlá sú modro-červené / neheraldické, ale treba ich rešpektovať /.

Okrem jednej výnimky z prvej polovice 19.storočia, všetci členovia rodu nepretržite používali presne takú podobu erbu, akú potvrdil panovník Žigmund v roku 1421.

Variant erbu z 30.rokov 19. storočia je záhadný, pretože nie je iba nepochopením pôvodného erbu,ale má celkom odlišný obsah. V štíte na pažiti stojí husár, ktorý oboma rukami drží nad hlavou zelenú vetvičku.

V erbe zemianskej rodiny Bárczay je ale od jeho udelenia v roku 1421 až doposiaľ symbolicky zobrazený poľovník.

Na priloženej fotografií zadnej časti budovy bárczayovského kaštieľa po rekonštrukcií, teraz už v súkromnom vlastníctve nových vlastníkov je tiež vyobrazený erb slávneho rodu pôvodných vlastníkov Bárzayovcov. Na zemianskej berzeviczyiovskej  kúrií, teraz tiež už vo vlastníctve nových majiteľov sa nachádza v severnej časti vpredu na kúrií erb rodu Bárczay v nadživotnej veľkosti z hnedého mramoru.

Fotografiu tohto vyhotovenia erbu sa mi zatiaľ nepodarilo zabezpečiť.

Vo farebnom prevedení erb zemianskej rodiny Bárczay vyzerá takto :