Založ si blog

Tajomstvo na severe obvodu Barce

 

V listine jágerskej kapituly z roku 1230, viac známej ako lubinská listina je dôkaz prvej písomnej zmienky o Košiciach

ako “ Villa Cassa “   / villa -dedina /. Táto listina pochádza z archívu mocného rodu Bárczayovcov. Originál je uložený v Slovenskom národnom archíve v Bratislave.

V severnej lokalite dnešnej mestskej časti Košice – Barca sa v uvedenej listine týkajúcej predaja čiastky zeme Libona uvádza pri opise hraníc odpredávanej čiastky v susedstve pôvodnej obce Barce  / medzi Barcou a Košicami / aj terra Keseru, ale tento miestny názov sa už v nijakej inej listine nespomína.

Bol to prechodný názov podľa vtedajšieho majiteľa tejto zeme. Názov pochádza od jeho osobného mena, ktoré sa uvádza aj v ďalších listinách ako Kesseru /v r.1138 /, Kesereu / v r. 1211 a 1228 / a Keserew / v r. 1294 /. Ide tu pravdepodobne o meno maďarského pôvodu, čo inak nasvedčuje, že takí jednotlivci sa dostávali do oblasti Košíc už aj pred tatárskym vpádom.

Táto lokalita v novšej dobe bola osídlená od roku 1909 a v súčasnosti tvorí územie miestnej časti Nový jarek.

V severozápadnej časti obvodu v susedstve mestských častí Luník IX a Juh sa nachádza chotár osady Červený Rak, ktorý bol dokumentovaný aj na špeciálnej mape Vojenského ústavu v Prahe medzi vtedajšími obcami Myslava a Barca.

V najstarších dochovaných dokladoch z XIII. a  XIV. storočia sa toto územie uvádza ako neskôr vyhynutá dedina Gord, ktorá ležala v blízkosti cesty vedúcej z Košíc do Veľkej Idy a Moldavy nad Bodvou.

V publikácií Branislava Varsika z roku 1964   „ Osídlenie košickej kotliny I. „ sú uvedené ohľadom tejto vyhynutej dediny aj ďalšie a podrobnejšie informácie.

Uvedené skutočnosti dokazujú, že aj severná oblasť terajšej mestskej časti Košice – Barca bola podobne ako Košice a Barca osídlená v podobnom období  napriek tomu, že bola  potom dlhú dobu v zabudnutí verejnosti.

 

 

 

Kŕmidlá už prijímajú prvých hostí

13.12.2022

Výdatné sneženie spôsobilo vážne problémy najmä v doprave. Dlhodobé suchá v našom regióne preto prvý a výdatný sneh trochu prekvapil. Na druhej strane vtáky našich záhrad tento problém veľmi neprekvapil. V tomto zimnom období čakajú, ale aj našu pomoc v oblasti prikrmovania, keď im túto možnosť príroda obmedzila. Preto nás vtáky našich záhrad [...]

Dnes si spomíname na biskupa Štefana Moysesa

24.10.2022

Pred dvesto dvadsiatimi piatimi rokmi sa narodil rímskokatolícky biskup Štefan Moyses . Žil v období od 24.10. 1797 do 5.7. 1869. Do slovenského národného života zasiahol v roku 1861, keď sa postavil na čelo slovenských vyslancov a osobne odovzdal panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Memorandum slovenského národa. Na prvom valnom zhromaždení Matice [...]

Nezabúdajme na svojich slávnych rodákov

16.09.2022

17.mája 2022 v Kultúrno –vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach na Pribinovej ul. 1 sa uskutočnilo podujatie pri príležitosti 100. výročia narodenia JUDr. Michala Potemru, CSc. / 1922 – 2022 /. Na priloženej fotografií je však budova ŠVK v Košiciach na Hlavnej ulici. Tento významný biblograf, historik, zakladateľ retrospektívnej bibliografie, [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Ladislav Falat

Bádateľ fakt súčasných i minulých

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 188542x
Priemerná čítanosť článkov: 10475x

Autor blogu

Kategórie