Založ si blog

Letisko v košickej Barci

 

S výstavbou verejného letiska v chotári košickej Barci sa započalo v roku 1947. Bola nato použitá skonfiškovaná pôda vo výmere 20 ha, kde sa neskôr vybudovalo súčasné letisko.

Starí Košičania si ešte pamätajú  aj na prvé košické letisko, ktoré sa nachádzalo v areáli bývalej panelárne Košických Pozemných stavieb naproti električkovej zástavke mestskej hromadnej dopravy pri verejnom cintoríne. Dnes uvedenú plochu zastavali viacerí podnikatelia. V spleti budov ešte môžme spoznať výpravnú budovu tesne pri komunikácií Južná trieda a odborníci z leteckej histórie ešte  vedia identifikovať aj vežu letiska.

Koncom druhej svetovej vojny ustupujúci nemeckí vojaci hlbokou orbou znefunkčnili toto pôvodné košické letisko, preto si vojská Červenej armády zriadili poľné letisko v areáli bývalej akciovej spoločnosti ASKO, Košice kde dnes sídli viacero podnikateľov od obchodného centra Fresh na Hraničnej ulici až po ASKOZVAR, a.s. Košice.

Toto provizórne letisko slúžilo len jednu sezónu na konci druhej svetovej vojny. V súčasnosti ešte žije pár pamätníkov na tieto časy i na ruské vojenské lietadlá.

Na staré košické letisko pred jeho záverom si ešte viacerí  súčasníci pamätáme ako plochu pre dostihové jazdecké preteky.

Aj taká bola nedávna história v južnej časti Košíc smerom k bývalým Východoslovenským strojárniam, a.s. Košice,

ktoré zanikli v divokej privatizácií v 90. rokoch minulého storočia.

Kŕmidlá už prijímajú prvých hostí

13.12.2022

Výdatné sneženie spôsobilo vážne problémy najmä v doprave. Dlhodobé suchá v našom regióne preto prvý a výdatný sneh trochu prekvapil. Na druhej strane vtáky našich záhrad tento problém veľmi neprekvapil. V tomto zimnom období čakajú, ale aj našu pomoc v oblasti prikrmovania, keď im túto možnosť príroda obmedzila. Preto nás vtáky našich záhrad [...]

Dnes si spomíname na biskupa Štefana Moysesa

24.10.2022

Pred dvesto dvadsiatimi piatimi rokmi sa narodil rímskokatolícky biskup Štefan Moyses . Žil v období od 24.10. 1797 do 5.7. 1869. Do slovenského národného života zasiahol v roku 1861, keď sa postavil na čelo slovenských vyslancov a osobne odovzdal panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Memorandum slovenského národa. Na prvom valnom zhromaždení Matice [...]

Nezabúdajme na svojich slávnych rodákov

16.09.2022

17.mája 2022 v Kultúrno –vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach na Pribinovej ul. 1 sa uskutočnilo podujatie pri príležitosti 100. výročia narodenia JUDr. Michala Potemru, CSc. / 1922 – 2022 /. Na priloženej fotografií je však budova ŠVK v Košiciach na Hlavnej ulici. Tento významný biblograf, historik, zakladateľ retrospektívnej bibliografie, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Ladislav Falat

Bádateľ fakt súčasných i minulých

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 188979x
Priemerná čítanosť článkov: 10499x

Autor blogu

Kategórie