Založ si blog

Osídlenie košickej Barce od najstarších čias

Ostroh v Barci, alebo lokalita nad Begányiho mlynom prevyšuje údolie Hornádu o 12 metrov. Poskytoval výbornú ochranu pred nepriateľom a preto sa tu usadzovali jedna kultúra za druhou.

V rokoch 1952 – 1954 sa tu uskutočnil rozsiahly archeologický výskum tohto pravekého sídliska v Barci. Zistené boli viaceré sídliskové horizonty a vrstvy, ktoré vznikli v rôznych obdobiach.

Sled vrstiev na tomto nálezisku je nasledovný : stredovek, latén, otomanské kultúry, kanelovaná, lengyelská a bukovohorská kultúra. Našlo sa tu aj riedke osídlenie pilinskej kultúry a tiež osídlenie z doby paleolitu a mezolitu.

V Barci sa našli aj nálezy z doby rímskoprovinciálnej, takže tu máme zastúpené osídlenia zo všetkých dôb a kultúr.

Barcu od najstarších dôb osídlili aj Slovania , ktorí tu mali svoje hradisko. Osídlená táto oblasť sa menuje Hradište, alebo miestna časť Barce Tatry.

Bližšie a podrobnejšie sa o osídlení širšieho okolia v minulosti môžme dozvedieť z publikácie Branislava Varsíka :

Osídlenie košickej kotliny I. z roku 1964.

Slávna história osídlenia Barce od praveku bola však slabo a nesprávne prezentovaná informačnou tabuľou v strede Barce pre bývalým, dnes už asanovaným úradom miestnej samosprávy.

Tento príspevok nadšencov histórie Barce prebudil k vyššej a adekvátnej aktivite, čo dokazujú pripojené fotografie.

 

Kŕmidlá už prijímajú prvých hostí

13.12.2022

Výdatné sneženie spôsobilo vážne problémy najmä v doprave. Dlhodobé suchá v našom regióne preto prvý a výdatný sneh trochu prekvapil. Na druhej strane vtáky našich záhrad tento problém veľmi neprekvapil. V tomto zimnom období čakajú, ale aj našu pomoc v oblasti prikrmovania, keď im túto možnosť príroda obmedzila. Preto nás vtáky našich záhrad [...]

Dnes si spomíname na biskupa Štefana Moysesa

24.10.2022

Pred dvesto dvadsiatimi piatimi rokmi sa narodil rímskokatolícky biskup Štefan Moyses . Žil v období od 24.10. 1797 do 5.7. 1869. Do slovenského národného života zasiahol v roku 1861, keď sa postavil na čelo slovenských vyslancov a osobne odovzdal panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Memorandum slovenského národa. Na prvom valnom zhromaždení Matice [...]

Nezabúdajme na svojich slávnych rodákov

16.09.2022

17.mája 2022 v Kultúrno –vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach na Pribinovej ul. 1 sa uskutočnilo podujatie pri príležitosti 100. výročia narodenia JUDr. Michala Potemru, CSc. / 1922 – 2022 /. Na priloženej fotografií je však budova ŠVK v Košiciach na Hlavnej ulici. Tento významný biblograf, historik, zakladateľ retrospektívnej bibliografie, [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Ladislav Falat

Bádateľ fakt súčasných i minulých

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 192048x
Priemerná čítanosť článkov: 10669x

Autor blogu

Kategórie