Založ si blog

Osídlenie Košíc v praveku

Foto : autor blogu

 

 

Najintenzívnejšie osídlenie v praveku bolo v južnej časti Košíc na terasách nad Myslavským potokom ,dnes v mestskej časti Košice – Barca.

 

Ostrohovitý výbežok na pravej strane dolného toku  starého ramena Myslavského potoku, dnes už v časti  nového ramena odkanalizovaného Mlynského potoka známy ako poloha Nad Begányiho mlynom je lokalita dávnych archeologických nálezov čo dokumentuje  obrázok.dole.

 

 

Uvedený nález je zo 16.storočia pred našim letopočtom. Zobrazuje štylizovanú ženskú plastiku otomanskej kultúry vo výške 78 mm a sibínske náušnice . Okrem toho  sa tu našiel aj zlatý poklad obsahujúci 22 náušníc a ďalšie zlaté šperky  v celkovej váhe 200 gramov. Našla sa tu aj amfora otomanskej kultúry s bohatou rytou a plastickou výzdobou i klasická amfora sávskej kultúry s výraznými žliabkovanými výčnelkami pôvodne dvojuchej z mladšej doby bronzovej / 1200 – 800 rokov pred našim letopočtom /.

 

Táto strategická poloha v praveku je úplne zastavaná rodinnými domami. Podobný skanzen

ako je v Nižnej Myšli necitlivo zlikvidovali miestni občania bažiaci po stavebných pozemkoch.

 

Po viacerej kritike anonymnej polohy v mestskej časti Košice – Barca bola táto lokalita asi pred mesiacom spropagovaná aktuálnou informačnou tabuľou na križovatke ul. Teplého a Svetlej, čo dokazujú priložené fotografie.

 

Občania Košíc sa na uvedené miesto môžu dostať autobusom mestskej hromadnej dopravy číslo 12. Vystúpiť treba na zástavke Teplého, kde sa nachádza aj zdravotné stredisko.

Po ulici Teplého asi  po 100 metrov je k dispozícií uvedená lokalita.

 

Stručná informácia na osadenej tabuli aspoň takto informuje o akú cennú lokalitu našej histórie ide. Pre tých, ktorí majú radi pešiu turistiku odporúčam prechádzku k miestnej osade

Svetlá pusta, medzi občanmi známa aj pod maďarským názvom Világos.

 

Okrem pekného výhľadu na Košice možno sa dozvedieť o ďalších cenných pamiatkach zo

staroveku, ale aj o lokalite , kde bola aj zabudnutá bitka v rokoch meruôsmych v 19. storočí.

 

Možno by bolo vhodné tieto miesta viac propagovať ako miesta pre blízku turistiku občanov zaujímajúcich sa o históriu našich predkov i na zriadenie aktuálneho skanzenu resp. prístrešku na posedenie aj s aktuálnymi informáciami.

 

Na tieto zámery netreba veľké zdroje finančných prostriedkov z Eurofondov, ale viac aktivity

nadšencov o históriu i nenáročnú turistiku.

 

Pre tých, ktorých osloví tento blog pripájam sľúbené fotografie pre lepšiu orientáciu v teréne.

 

 

Kŕmidlá už prijímajú prvých hostí

13.12.2022

Výdatné sneženie spôsobilo vážne problémy najmä v doprave. Dlhodobé suchá v našom regióne preto prvý a výdatný sneh trochu prekvapil. Na druhej strane vtáky našich záhrad tento problém veľmi neprekvapil. V tomto zimnom období čakajú, ale aj našu pomoc v oblasti prikrmovania, keď im túto možnosť príroda obmedzila. Preto nás vtáky našich záhrad [...]

Dnes si spomíname na biskupa Štefana Moysesa

24.10.2022

Pred dvesto dvadsiatimi piatimi rokmi sa narodil rímskokatolícky biskup Štefan Moyses . Žil v období od 24.10. 1797 do 5.7. 1869. Do slovenského národného života zasiahol v roku 1861, keď sa postavil na čelo slovenských vyslancov a osobne odovzdal panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Memorandum slovenského národa. Na prvom valnom zhromaždení Matice [...]

Nezabúdajme na svojich slávnych rodákov

16.09.2022

17.mája 2022 v Kultúrno –vzdelávacom centre ŠVK v Košiciach na Pribinovej ul. 1 sa uskutočnilo podujatie pri príležitosti 100. výročia narodenia JUDr. Michala Potemru, CSc. / 1922 – 2022 /. Na priloženej fotografií je však budova ŠVK v Košiciach na Hlavnej ulici. Tento významný biblograf, historik, zakladateľ retrospektívnej bibliografie, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Ladislav Falat

Bádateľ fakt súčasných i minulých

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 189028x
Priemerná čítanosť článkov: 10502x

Autor blogu

Kategórie